Tegen verspilling

Nederlanders verspillen per jaar 2,5 miljard euro aan voedsel, zo’n 34 kilo per persoon. En dat terwijl er in Nederland 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens leven en moeite hebben om elke dag weer een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Bij Vers&Vrij zetten we ons in tegen armoede én voedselverspilling. De ‘Vers&Vrij’ is een vitrinekoelkast die bij buurtcentra en andere organisaties in verschillende Haagse wijken staat.
0
Locaties
0
Restaurants
0
Vrijwillgers

Een gratis verse maaltijd

Éénmaal per dag worden overgebleven vers bereide maaltijden opgehaald bij aangesloten horecagelegenheden en zorginstellingen. Geseald in speciale Vers&Vrij bewaarbakjes worden ze vervolgens in de koelkasten geplaatst. 

Iedereen die het nodig heeft, mag één of meerdere bakjes pakken.
Op deze manier gaan we voedselverspilling tegen én helpen we veel mensen die (tijdelijk) in zwaar weer zitten aan een gratis verse maaltijd.

Wij zijn van mening dat honger en voedselverspilling niet naast elkaar zouden moeten kunnen bestaan.

Erg zonde!

We zouden in Nederland 2,7 miljoen mensen kunnen voeden van al het eten dat we weggooien. Dat is niet alleen heel erg zonde, maar ook nog eens slecht voor het milieu en dat in een tijd dat duurzaamheid en klimaatverandering hoog op de agenda staan.
25% van de zoetwater voorraad op aarde wordt gebruikt om eten te verbouwen dat we nooit opeten. Dat is ronduit bizar en daarom proberen wij die verspilling in Den Haag zo klein mogelijk te krijgen. 

Het verminderen van de armoede én tegelijkertijd het tegengaan van voedselverspilling.

Video afspelen

Wanneer je het nodig hebt

De producten die in de Vers en Vrij worden aangeboden zijn bedoeld voor alle mensen die het nodig hebben. Dat kunnen dak- en thuislozen zijn, mensen die (tijdelijk) geen werk hebben, studenten, ouderen, enzovoort. Het is aan mensen zelf om te beoordelen of ze aanspraak kunnen maken op het eten, wij vellen daar geen oordeel over. Er wordt dus vertrouwd op het geweten en de moraal van het individu. 

Uiteraard zijn er wel wat ‘spelregels’ verbonden aan het gebruik van de koelkast, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan.

Nieuws

Vers&Vrij blijft in ontwikkeling, zo maken we ook eigen producten waar reststromen in verwerkt zijn. We hebben inmiddels een lekker biertje, zoutjes en koekjes van overtollig brood maar ook bonbons van rest chocoladeletters. En er zit nog meer in het vat!

Een Festival van duurzaamheid en creativiteit Onlangs had Vers & Vrij de eer om deel uit te maken van het...

Het is weer de periode van het jaar waarin de gezellige wintermarkten georganiseerd worden. Als Vers&Vrij zijn wij hier natuurlijk...

De komende periode is Vers & Vrij weer op diverse markten te vinden. Waaronder de welbekende markt Le Marie Marche!...

Winkelwagen 0